Novih sistema za uklanjanje neželjenih dlačica nikad dosta, pa eto nam još jedan ne tako novi, a opet, ne tako i poznat. Radi se o tehnici uklanjanja dlačica rastopljenim šećerom koju su nam zapravo otkrili stari Egipćani, pa od toga i dolazi naziv - egipatska depilacija.

 

Ako ste sklone alergijama, iritacijama, podljevima i bolu prilikom čupanja dlačica sa vrućim voskom, onda je ova tehnika namijenjena baš vama. Iako je najlakši i najjednostavniji način otići kod kozmetičarke na uklanjanje dlačica, ja sam jedna od onih koja uvijek zakomplicira jednostavnu stranu života i onda se bacim na eksperimentiranje, što vrlo često završi  bijesom i bacanjem u smeće upravo iskemijanog proizvoda :D

 

Nije da nisam imala novca ili vremena da odem kod kozmetičarke na sređivanje, nego sam jednostavno poželjela to uraditi u… toplini svog doma :D

 

Prvi pokušaj završio je kupnjom Veet vrućeg voska koji se pokazao sasvim ok proizvod za kućnu upotrebu i uklanjanje izraslih  dlačica nakon tretmana kod kozmetičarke. Za to vrijeme kada se vosak grijao u mikrovalnoj, ja sam se posvetila rezuckanju trakica, namještanju ručnika, pripremi bojnog polja :D

 

Nakon samo 5 min našla sam se sva uljepita, sa trakama po pločicama, sa crvenilom na nogama i drvenim štapićem koji mi se zalijepo na nožne prste. U tom svemu sam pokušala dotrčati do kupaone što prije  da saperem vrući vosak i tako sav vosak razvukla po parketu, pločicama… :(

 

Priča je završila da sam se našla sa polu izdepiliranom nogom, sa voskom u smeću, jadna i bijesna urlikala kako sam mogla misliti da će tako završiti. I ne , nisam kriva ja, krivi su proizvođači…. jer… vosak je bio preljepljiv, a ja previše šeprtljava :D Ne pokušavajte ovo kod kuće!!!

 

Tako sam se istu večer zatekla na youtubeu gledajući kako spretne cure depiliraju noge  u samo 5 min i dalje se tješila da nije moja krivica što nije ispalo kako je trebalo.

 

Naisla sam tako na šećernu pastu.  SWWWEEET rekoh… Pa što bi to moglo biti… u roku od 5  min našla sam se pred štednjakom kako cijedim limun, dodajem šećer, miješam, a kućom se širi smrad zagorite karamele dok mi se muž iz dnevnog prijeti da će mi pobacat sve kroz prozor i  platiti koliko treba kod kozmetičarke, samo da prestanem kemijati. Pa on uopće nema pojma, nije nimalo ponosan što u ovo vrijeme krize ja pokušavam štedjeti :D


Smjesa je izgledala baš kao i na slici pa sam je prelijala  u posudicu i čekala… čekala… dok se ta ista smjesa nije pretvorila u ogroman bombon sa uronitom žlicom u sredini. Pretvrdo…. :(

 

Bacila sam i to i počela spremati kuhinju bez previše komentiranja. Pa što ima veze ako nije uspjelo prvi puta?


Idemo dalje :D Nakon čišćenja sam se opet našla na internetu kako tražim recepte i na koji način izbjeći greške. I opet sam se našla pred štednjakom, kako kopam po kanti za smeće u potrazi za zdjelicom i smjesom koju sam bacila… guram je u mikrovalnu da se rastopi, stavljam na paru, dodajem vodu, miješam, smrdi, jadna sam….prerijetko… Bacam opet i ostavljam sve za neki drugi puta.

 

Nikad nisam vjerovala u priče u časopisima o propalom depiliranju, čupanju obrva, bojanju kose.. koji uvijek završe drastično, ali sam se nakon ovog eksperimentiranja uvjerila da smo mi žene sposobne svašta izvesti.

 

Probudila sam se danas i prva pomisao je bila – ajmo kuhati. :D

 

Još jedan recept, nova kila šećera, novi limun, druga pregača u slučaju da ona od jučer nosi nesreću :D

  • 10 jušnih žlica šećera
  • 1 jušna žlica vode
  • sok od pola limuna (ocijeđen)
  • 1 jušna žlica najobičnijeg kupovnog meda


Vrlo kratko i jednostavno.


Sastojke pomiješajte i stavite na laganu vatru. Normalno je da je smjesa na početku gusta i suha i izgleda kao još jedan propali pokušaj, ali se nakon nekoliko minuta šećer rastopi i pretvori u gustu  tekuću smjesu.




Kuhajte otprilike 5 min na laganoj vatri  dok ne dobijete zlatno-žutu boju i onda odmaknite sa vatre. Nemojte se zabrinjavati ako se šećer nije u potpnosti otopio i vidite i dalje zrnca šećera ;)

 

Smjesa je spremna kada je, nakon što ste ohladili malu količinu i stavili između prstiju, razvlači kao žvaka, lijepi se ali je i dalje čvrsta.


 

Možda vam se ovo opisvanje čini komplicirano, ali u praksi je stvar vrlo jednostavna kada vam je pri ruci dobar recept ;)

 

Kao što sam napisala, u prvom sam pokušaju smjesu ulijevala direkt u staklenu zdjelicu i na kraju bacila sve sa zdjelicom jer je vađenje bilo pravo mučenje. Sa drugim sam pokušajem odlučila zdjelicu obložiti papirom za pečenje i tek tada uliti smjesu, što se pokazalo vrlo praktičnom i pametnom idejom :D

 


Nakon što se smjesa ohladila na sobnoj temperaturi, spremna je za korištenje. Normalno je da je smjesa tvrda na dodir i da je teška za kidanje pa će vam u tome pomoći jušna žličica kojom ćete izvaditi željenu količinu i raditi kuglice željene veličine.

 


O tome kako primjeniti tehniku korištenja spremljene šećerne paste, prilažem vam video.


YouTube Preview Image


Prije nego što se bacite na kuhanje, zapamtite da je potrebno puno stpljenja, opreza sa vrućom smjesom i nekoliko dana praksiranja da bi dobile željene rezultate. Naravno da vaši rezultati u kućnoj izvedbi nikad neće biti ko oni kod tete kozmetičarke, ali zašto ne probati kada je tako jednostavno i slatko? :D

 

Tako ja cijeli dan hodam sa svojom kuglicom koju sam ponijela od kuće i radim demostraciju svima na poslu. Na kraju radnog dana sam se zatekla sa lijevom rukom bez dlaka… hm… :D

 

Aleksandra



Podijeli ovaj post!
  • Facebook
  • Twitter
  • MySpace
  • email
  • RSS

17 Responses to “Kako napraviti šećernu pastu za egipatsku depilaciju?”

  1. tenzila says:

    hajd i ja cu da probam.. bas si slatko to objasnila.. moram eto,

    Report This Comment

  2. ivana says:

    hvala na super receptu, odmah sam ga podijelila sa svim frendicama.
    maloprije sam skuhala pastu, sad čekam da se ohladi. samo što sam ja nestrpljiva pa sam gurnila prst maloprije i vrisnula jer je smjesa naravno bila prevruća, i onda sam taj mali komadić demonstrirala što mi se zaljepio za prst i skinuo mi je par dlaka na ruci.
    tako da kontam da je pasta uspjela.

    hvala još jedanput i pozdrav iz Sinja

    Report This Comment

  3. tally says:

    šećer se na kraju rastopi?

    Report This Comment

  4. wekna says:

    ja sam isto probala kuhati, nakon što mi ni iz 10tog pokušaja nije uspjelo, kupila sam Cleopatrinu pastu i prezadovoljna sam! :)

    Report This Comment

  5. Malena says:

    wekna … :) hocete li mi reci gdje ste kupili Cleopatrinu pastu ??????? pokusavala sam napraviti ali bezuspjesno :(

    Report This Comment

  6. Nita says:

    danas ćemo kemijat s tim.iskreno-uspije li -bacan britvice zauvijek

    Report This Comment

  7. MagicPoint says:

    Ja probala još prije nekog vremena i nikako mi nije uspijevalo, ali recept je bio drugačiji pa vjerovatno je tu problem, ali baš ću probati ovako :) .

    Report This Comment

  8. nyata says:

    Curke pozdrav svima!
    TREBAM VAŠU POMOĆ
    Čitam sve ovo i po ne znam koji put pokušavam naći svoj odgovor. Super je ovo sve objašnjeno kako napraviti šećernu pastu ali mene muči još jedno??? Isto mi se desilo i našla sam se u ovoj priči,davno prije sam čula za tu egipatsku pastu i našla recept prije nekoliko godina….prvi puta kad sam probala skuhat pastu u ne znanju ostavila sam ju da se ohladi u istoj posudi u kojoj sam kuhala skupa sa kuhačom i toliko se stvrdnila da mi je pukla kuhača i nisam mogla izgrabit ni malo paste i sve je završilo u smeću osim zdjele jer je naravno šećer topljiv u vodi što je super…zatim sam probala isto nalit na mastan papir u manje zdjelice i to se pokazalo super ali nisam uspjela skinut dlačice (a zašto? u nastavku…),,,pa sam na neko vrijeme odustala… ali još uvijek zainteresirana….jer u glavi znam da je super stvar ali je bitno skužit metodu i tehniku…. ponovo sam skupila živaca i volje eksperimentirat i našla novi recept,video na you tube i sve isto napravila i ništa opet…zatim sam pričala sa curom koja to radi i kaže mi da je ustvari caka da se duže pasta kuha…hmmm nije mi se to dalo i ja kupim od nje tu pastu koju sad imam u rukama i imam i dalje problem….dobro je jedino to što sam skužila da je ona moja prvobitna pasta bila sasvim super jer je ista kao i njezina a ona kaže da radi s njom ali je očito problem u meni jer ne znam tehniku…a zašto ja ne mogu skinit dlačice??? uzmem pastu u ruke i znam da moram bit i brza ali j…. ti svaki puta mi se otopi u ruci i onda se počne raspadat i sva se uljepim i noge i ruke…predpostavljam da joj toplina smeta ali kako drugi uspiju…moje glavno PITANJE JE:KAKO I ŠTA DA RADIM DA MI SE PASTA NE OTOPI TAKO BRZO I DA OSTANE KOMPAKTNA??? ili možda ne valja recept…

    molim za odgovor i unaprijed hvala,,,

    Ne odustajem!:) pozz

    Report This Comment

  9. inna says:

    mene je uzasno boljela depilacija bikini zonee…uhh.cak jedna zena kaze da se smjesa kuha preko sat vremena..i to sam pokusala napravit al pocelo je uzasno smrdit i smesa je postala potpuno crna kao ugljenisana.da se sa njom nista nije moglo napravit.jel samo 5 min kuhanja trebaaa????????

    Report This Comment

  10. Kristina says:

    Mislim da mi je uspelo, jos samo da se ohladi i da se bacim na posao. :)

    Report This Comment

  11. Lorena says:

    meni se ovo cinilo kao jako privlacna stvarcica pa sam ju isla pripremiti..sve je super ispalo, mmedutim nastao je jedan problemčić..kako sam vadila pastu i stavljala ju na nogu pasta se uzasno brzo susila i postala je kruta tako da sa njom nisam mogla apsolutno nista napraviti..di sam pogrijesila? :( :(

    Report This Comment

  12. Meli says:

    Slucajno zalutah na ovu raspravu al kad sam vec tu mogla bih podeliti i svoje iskustvo.Naime, ja sam prosle godine probala napraviti secernu pastu iz drugog puta je uspelo, prvi put se stvrdla kad se ohladila pa sam sve komplet bacila sve dok nisam naletela na neku brazilku koja na you tubu lepo detaljno objasnjava cake.Prvo i bitno secerna pasta se ne kuva dugo tek da se pocne karamelizirati znaci boja cilibara i potrebno je dozvoliti svom seceru da se otopi na toploti.Pasta se definitivno stvrdnjava kada se hladi zato kada je koristite koristite je mlaku sto znaci da skladistenu pastu u plasticnom kontejneru mozete i podgrejati u mikrovalnoj na par sec.Mlaku pastu mesite u rukama dok ne dobije mlecni izgled i tegljivu teksturu tad je spremna za rad.Ukoliko vam pasta deluje pre suva i pored podgrevanja ovlazite ruke pre ne go li krenete da je mesite.Pastu takodje razredjuju znojavi dlanovi sto je lose pa oni koji imaju problema sa ti neka navuku obicne latex rukavice pri radu sa pastom.Princip rada je drugaciji od toplog voska pastu vucemo po kozi u kontra smeru od dlake a skidamo u smeru rasta dlake.Meni licno je ova metoda za nijanu bolnija od toplog voska jer nekako vise cima kozu al neki za to savetuju puderisanj pre rada, ja to jos nisam probala.Ono sto je bitno jeste da je koza kao barsun posle , druga bitna tvar je da pastu mozete nagurati svuda gde sa trakicama i epilatorom ne mozete stici:).Ovu tehniku ne bih preporucila za intimnu depilaciju i za jake dlake na preponama za to je naj bolji topli vosak.

    Report This Comment

  13. tea says:

    kolike dlacice na nogama moraju biti da bi se s tim moglo raditi ? HITNOO!

    Report This Comment

  14. Tina says:

    Super je recept, točan i djeluje. Isprva sam mislila da nije dobro i skoro bacila, ali nakon dužeg vrtenja komaića smjese među dlanovima, proradilo je. :)

    Report This Comment

  15. Adry says:

    već druga pasta koja je propala :(
    super je i čim je uzmem u ruku stisne se i postane kao kamen.
    dali netko ima nekakav savjet ?
    Hvala :)

    Report This Comment

  16. Mo says:

    evo dva dana grijanja kombinacija šećera i vode i limuna i meda…ispalo je nekako.nije najidealnije ali! to što je mekanije i ljepljivije je kompliciranije ali i puno nježnije. Naime u kozmetičkom salonu smjesa je tvrđa i puno je bolniji potez a kad se ona brže topi u rukama nježnije za nijansu izvlači dlačice. manje kuglice i češča izmjena smjese će pomoći

    Report This Comment

  17. Viktoria says:

    a kako 10 žlica šećera a tako malo tekućine i ispadne tako puno smjese? nerazumijem haha

    Report This Comment

Leave a Reply

Comment Spam Protection by WP-SpamFree